O projektu

O PROJEKTU „PREPOZNAJ RIZIKE DIGITALNOG DOBA

Prepoznaj rizike digitalnog doba“ je projekt financiran od strane Ministarstva socijalne politike i mladih kojeg provodi Centar za nestalu i zlostavljanu djecu u partnerstvu s Gradom Osijekom, Sveučilištem Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku – Filozofski fakultet, Domom za odgoj djece i mladeži Osijek i Dječjim domom Sv. Ana Vinkovci.

 

Opći cilj projekta „Prepoznaj rizike digitalnog doba“ jeprepoznavanje i smanjivanje pojave elektroničkog nasilja nad i među djecom i mladima. Razvoj digitalnog doba čini sve značajnijim pitanja vezana uz utjecaj Interneta i drugih sredstava komunikacije, osobito na djecu i mlade kao najosjetljiviji dio populacije. Iz tog razloga, krajnji korisnici projekta „Prepoznaj rizike digitalnog doba“ upravo djeca (osnovnoškolska dob). Na online aktivnosti ili „surfanje“ mladi dnevno utroše prosječno više od dva i pol sata.Tehnologija i suvremeni načini komuniciranja i dijeljenja informacija postaju odgajatelji mlađih generacija. Kako bi se djeca medijima služila ne samo „tehnološki kompetentno“, nego i s kritičkom sviješću i zdravorazumskim odmakom od svega što je pogubno i opasno, poput  elektroničkog nasilja, govora mržnje i sekstinga na Internetu, i društvo treba dati svoj doprinos. Kroz projekt „Prepoznaj rizike digitalnog doba“ planiraju se organizirati edukacije o elektroničkom nasilju za direktan rad s djecom s poremećajima u ponašanju, djecom bez odgovarajuće roditeljske skrbi i djecom s intelektualnim teškoćama, njihovim odgajateljima.Indirektno želimo utjecati na opću populaciju građana, opću populaciju djece i mladih kao i roditelje kroz medijsku kampanju, besplatni digitalni priručnik o elektroničkom nasilju, mobilne aplikacije za prijavu istog i savjetodavnu web stranicu. Projekt obuhvaća Osječko-baranjsku županiju i Vukovarsko-srijemsku županiju.

 

U svrhu ostvarenja općeg cilja, postavljena su tri specifična cilja projekta:

  1. uspostava novih alata i mehanizama za prevenciju elektroničkog nasilja nad i među djecom i mladima
  2. edukacija o elektroničkom nasilju (rano uočavanje i prepoznavanje elektroničkog nasilja, sigurnost na Internetu i zaštita osobnih podataka, zaštita prava djece i mladih, web detektivi, govor mržnje i seksting, simptomatologija žrtve/počinitelja, prevencija i intervencija)

3.podizanje svijesti građana o problemu i prepoznavanju elektroničkog nasilja nad i među djecom i mladima, te poticanje na prijavu istog.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *